Újévi fogadalmak gyerekekkel

Hamarosan itt a szilveszter, ami az ünneplésen túl köztudottan az az idő, amikor megtesszük fogadalmainkat az Új Évre vonatkozóan. Hogy ezek betartása mennyire sikeres, azt mindenki maga ítéli meg majd az év végén, hiszen ígéreteinket nem jellemző, hogy bárki is számon kérné rajtunk. Sokan nem gondolják, de a gyermekek életében nagyon is fontosak az újévi fogadalmak, hiszen nagyban segítik a fejlődésüket.

Egy kutatás szerint a 7-12 éves emberpalánták már elég nagyok ahhoz, hogy újévi fogadalmakat tegyenek: ők már tisztában vannak azzal, hogy mit jelent az ilyen jellegű elkötelezettség, és a felnőttek, szülők segítségét is szívesen veszik. A családi kötelékek erősödnek a közös fogadalmak által, nem mellesleg ez egy nagyon izgalmas és mókás dolog is egyben. A legkiválóbb módszer ( mint egyébként minden másban is) a szülők példamutatása. Ha a csemeték látják, hogy az anyukájuk és az apukájuk is fogadalmat tesznek és be is tartják azokat, az rájuk is hatással lesz és nagyobb eséllyel tartják meg sajátjukat. Nem számít a fogadalom nagysága, a lényeg a bizalom és a felelősségtudat!

Szintén fontos elem a folyamatban a pozitív hozzáállás: ha optimistán állunk bármilyen kérdéshez, sokkal nagyobb esélye van a sikernek. Ezzel szemben ha okoskodó, számonkérő módon adjuk tudtára a gyereknek a mondanivalónkat elég valószínű, hogy hidegen hagyja majd őt a dolog.  Érdemes tehát azzal kezdeni a fogadalomtételt, hogy sorra vesszük azokat a dolgokat, amikben igazán jók voltak az elmúlt évben: például jól tanultak, szót fogadtak, sokat segítettek a házimunkában, szorgalmasak voltak stb. A legegyszerűbb, ha megkérjük őket: mondják el maguk hogy szerintük miben jeleskedtek igazán! Figyeljük válaszaikat, segítsünk nekik, de semmiképp ne mondjuk el azt, hogy mi mit szeretnénk vagy épp mit nem. A gyerekek helyett “tilos” fogadalmat tenni, hiszen amit nem ők találnak ki, vagy nem ők akarnak, azt gyakorlatilag el is felejthetjük: a be nem tartott ígéretek pedig negatív hatással vannak a gyerkőcök fejlődésére. Ugyanilyen fontos, hogy ne hagyjuk, hogy túl sokat vállaljanak: két-három elképzelésnél többet ne akarjanak megvalósítani, – ez ugyanis nagy nyomáshoz és szétszórtsághoz vezet, aminek a vége ugyanolyan negatív hatással lesz rájuk mint a rájuk erőltetett fogadalmak. 

Az is fontos továbbá, hogy ne túl általános célokat fogalmazzanak meg, ebben az esetben ugyanis hajlamosak lesznek átlépni az egészen. Pontosítsuk a fogadalmakat, így sokkal könnyebb lesz őket betartani!

Reméljük, hogy cikkünk segít Nektek a szilveszteri-újévi fogadalmak tételében, sok sikert kívánunk előre is hozzájuk!

Mond el véleményed