Zsebpénz gyerekeknek

A mai világban a takarékoskodás is olyan dolognak számít, amit nem lehet túl korán elkezdeni. Ebben a bejegyzésünkben megosztunk néhány tippet azzal kapcsolatban, hogy hogyan taníthatod meg gyermekednek a pénz értékét és helyes használatát!

Nevelés kérdése

Ahogyan a legalapvetőbb normákat és szabályokat, így a pénzzel való felelős gazdálkodást is  elsősorban a családban tanulják meg a gyerekek. Anyut és aput tanulmányozva már egészen kis korban kialakulnak bennük képek, hogy szüleik hogyan bánnak a pénzzel – ki mennyit és mire költ, mire gyűjt, hogyan takarékoskodik, valamint mennyire becsüli meg a vásárolt dolgokat.

Nagyon fontos, hogy családi körben ne kezeljük tabuként az anyagiakat – az, hogy ezeket megosztjuk a gyermekünkkel és tanítani igyekszünk a takarékoskodásra, az hosszú távon vizsgálva már egyáltalán nem a pénzről szól, hanem ennél sokkal többről: a helyes értékrendszer, a mértéktartás és a felelősségérzet kialakításáról.

Aki nem dolgozik…

Teljesen normális, hogy a zsebpénzről minden családban eltérően gondolkodnak – érdemes azonban megfontolni, hogy a gyermek bizonyos feladatok elvégzéséért kapja meg az adott összeget. Ezzel a módszerrel megtaníthatjuk a kicsit az elvégzett munka és a pénz viszonyára (a világunkat már-már meghatározó ‘valamit valamiért’ elvére), valamint a ház körüli feladatok fontosságára is.

Szülői segítség a gyakorlatban (is)


A zsebpénzt nem elég odaadni a gyerkőcnek – kulcsfontosságú, hogy gyermekünkkel együtt szabályokat alkossunk annak elköltésére is!

Mire “gyűjt” a csemete? Babaház, távirányítós autó vagy társasjáték? Ha megvan, mi is pontosan a kicsi szíve vágya, máris nekiállhatunk a mesteri tervnek. Határozzuk meg, hogy a kapott zsebpénz mekkora részét szükséges félreraknia és mennyi ideig. (Akár rajzokkal vizualizálhatjuk is gyermekünk számára, hogy még könnyebben el tudja képzelni ezeket a folyamatokat.)

Ilyen módon nemcsak a takarékosságra és a pénz értékére, hanem türelemre és önmérsékletre is taníthatjuk a kicsit, amelynek alapja a rutin és a rendszeresség bevezetése a mindennapokba.

Mond el véleményed