Rajzfilmek

A mesék elképesztő világából egy gyermek sem szeretne kimaradni, az viszont már közel sem mindegy, hogy az említett  varázslatos világot saját fantáziáját használva vagy a látott digitális verziók alapján építi fel. Természetesen az utóbbival sincs nagy gond, de csak abban az esetben, ha szülőként alaposan megválogatjuk, hogy milyen rajzfilmeket nézhetnek csemetéink!

Mesékre szükség van!

Persze a TV-nézés lehet olykor jutalom, viszont azt le kell szögeznünk, hogy a gyerkőcök fejlődésében elengedhetetlen a rendszeres mesemondás. Az általunk felolvasott művek alapján az apróságok könnyedén képzelik el a mesebeli világot, beleélik magukat egy-egy karakter szerepébe, akár konfliktusokat is megoldanak, de a legfontosabb, hogy olyan mintákat kapnak, amelyeket a való életben később is használhatnak majd. Egy valamire való mese akár az egész családot is összehozza: az érdeklődés, a nosztalgia, vagy a hangulat teszi, – de tény, hogy felnőttként a mai napig szívesen járunk felolvasó estekre, és hatalmas lelkesedéssel kucorodunk törökülésbe a szőnyegre a kicsik közé azért, hogy meghallgassunk egy darabot. Tovább fokozhatjuk az élményt, ha ujjbábokat is bevonunk a mesélésbe, ezen belül pedig választhatunk egészen konkrét játékokat, vagy általánosabbakat is. A Londji számos lehetőséget kínál puha figurák terén: általuk megelevenedhet A három kismalac , a Piroska és a Farkas és a Hamupipőke is! Ha kevésbé tematikus bábokat szeretnénk, a Liliputiens-t ajánljuk: az elvarázsolt erdő lakói biztosan számos kalandban lesznek majd társai a gyerekeknek, de ugyanez a farm “tagjai”-ról is elmondható!
Kecskeméten található üzletünkben a Pagony rendkívül sokszínű, széles kínálatával várja vásárlóit, így egyben elintézhető a vásárlás: játékot és könyvet is egy helyen!

A mesefilmek is megteremthetik ezt a különleges világot, ám közel sem érik el azt a hatást, mint amit a szülők válthatnak ki az olvasás által. A rajzfilm nézése közben a lurkók nem kapnak válaszokat felmerülő kérdéseikre, hiányzik a személyesség, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a csemetének nem kell használni a képzelőerejét, az agya így nem dolgozik és sokszor feldolgozatlan képekkel telik meg. 

Persze ez nem azt jelenti, hogy néha nem jó a képernyős változat, csupán az olvasásra, és egyben  magára a program fontosságára is szerettük volna felhívni a figyelmet! 

A rajzfilmek kavalkádja

Csak úgy, mint a felolvasás esetében, sokszor a rajzfilm nézésébe mi magunk is szívesen bekapcsolódunk, azonban nagyon fontos szabályozni azt, hogy gyermekünk mikor, milyen mesét nézhet, és persze azt is, hogy mennyi ideig! A csecsemők és kisbabák számára kifejezetten káros lehet a rajzfilmnézés, hiszen a pergő képsorok és a változó hangok mind hatással vannak a csöppségek idegrendszerére. A kis emberpalánták agya két éves korig hihetetlenül gyorsan fejlődik és a kétszeresére nő, ez idő alatt pedig rengeteg olyan idegsejtkapcsolat alakul ki, amelyek később a gondolkodást is befolyásolják. Ezért fontos tehát, hogy összetett élmény érje őket: a mesenézés esetében az összetett csak kettőt ( látást és hallást) jelent, és lássuk be, ez vajmi kevés.  No, de térjünk is a lényegre, és ugorjunk most a nagyobbacskákra és lássuk a szabályokat!

A rajzfilm fajtája

Az első és legfontosabb, hogy mindig felügyeljük azt, hogy milyen mesét néz a gyermek. A lehető legjobb, ha vele együtt nézzük a választott kisfilmet, de ha ezt éppen nem tudjuk megtenni, akkor sem szabad hagyni, hogy felügyelet nélkül válasszon a csemete. Ezt úgy tudjuk a leghatékonyabban megtenni, hogy előre bekészítjük a rajzfilmet, és nem a kábelcsatorna kínálatából választunk. ( + egy érv a DVD-k és az online platformok mellett, hogy a nem kívánt reklámok társaságát sem kell élveznünk!)


Időkorlát

Mindig szabjunk egy időkorlátot a mesenézésre: például alkalmanként 15-30 perc, amely pont egy közepes hosszúságú rajzfilm egy epizódját jelenti. 

Különböző életkorban más-más mesék

Nem mindegy az sem, hogy milyen témájú rajzfilmet néz a lurkó. Egy 2-3 éves gyermek még nem érti, hogy a képernyőn látottak nem azonosak a valósággal, ezért a történetet nem is tudja megfelelően értelmezni. Kerüljük továbbá az ijesztő, “sötét” tartalmakat, hiszen nem szeretnénk azt sem, hogy csemeténk halálra rémüljön, és rémálmai legyenek majd a későbbiek folyamán.
Tehát, a 2-3 évesek számára az egyszerű mesék a legmegfelelőbbek, olyanok, amik nem ugrálnak az időben és a nézőpontban, egyszerű és követhető a cselekményük, és mentesek a felesleges, például villogó effektektől. Ilyenek például a Lolka és Bolka, a Vizipók csodapók, Mazsola és Tádé, a Süsü a sárkány és a Kisvakond.
A 3-6 évesek már nézhetnek hosszabb rajzfilmeket: a Micimackó, a Babar és Dr. Bubó bájos epizódjai még mindig nagyon nagy kedvencek, de örök klasszikus például a Vuk, a Vacak a hetedik testvér és a Szaffi és A kishableány is, a nagyobbacskák pedig már animációs darabokat is választhatnak. Ilyen például a Jégvarázs, a Shrek, Agymanók, vagy épp a Verdák. 

Javaslataink betartásával a mesenézés egyszerű, és remek program lesz, de soha ne cseréljük le a könyveket és az olvasást a képernyőre, válasszuk inkább a meghitt, közös családi programot!

Mond el véleményed