Így neveljünk csapatjátékosokat

Minden szülő szeretné, ha gyermekükből együttműködésre képes felnőttek válnának. Hoztunk is néhány ötletet, hogyan faraghatunk igazi csapatjátékost a csemetékből!

1. Mutassunk példát!

Sokan úgy gondolják, hogy nem helyes, ha a gyerek látja a szüleit vitatkozni. Valójában ezzel egészen addig nincsen semmi probléma abban az esetben, ha ebből akár tanulni is tud: érvelést, a másik fél tiszteletben tartását, a saját vélemény kifejezésének fontosságát, a kompromisszumra való készséget. Nagyon fontos viszont, hogy a vita valóban vita, és ne veszekedés legyen, hiszen az indulatos, időnként agresszív fellépések káros hatással vannak a csemetékre!

2. Tiszta és követhető játékszabályok.

Elfogadható a kiabálás? Netán a veszekedés, a verekedés? Kommunikáljuk érthetően és tisztán gyermekünk felé, mi helyes és mi nem – hol húzzuk meg a határt otthon, az iskolában, az utcán, stb. Legyen számukra egyértelmű az is, hogy egyes tetteik milyen következménnyel járnak.

3. Állítsuk meg a lavinát!

Szülőként ismerős lehet az a jelenség, hogy a gyermekek közötti, kissé hangosabb szóváltás egyik pillanatról a másikra verekedéssé fajul. Ilyenkor érdemes ügyesen közbelépni és megállítani a lavinát – kitalálhatunk egy mondókát vagy akár egy dalocskát, amivel ki tudjuk békíteni a kicsiket. Az is megoldás lehet, hogy valamilyen kooperatív módon megoldandó feladatot bízunk azokra a csemetékre, akik nehezen jönnek ki egymással.

4.  Együtt töltött, minőségi idő!

Sok gyerkőc játék közben veszik össze – ki nyert, ki csalt, ki vesztett? Jó taktika lehet az előző pontunkból kiindulva, ha olyan kooperatív játékot választunk, ahol összedolgozik az egész család.

***

Próbáld ki te is a LONDJI Kapd el a rókát! kooperációs társasjátékát, amely felhőtlen szórakozást nyújt majd a kicsiknek és a nagyoknak is egyaránt!

Mond el véleményed