Így nem lesz unalmas a tízórai

Nemsokára itt a szeptember, kezdődik az iskola – ez pedig rengeteg új szülői feladatot, kihívást is rejt magában. Például mit fog enni ez a gyerek? Ha biztosak vagyunk benne, hogy a menzás koszt nem fog ízleni a csemeténknek, akkor bizony házilag kell elkészíteni számára a tízórait. (Természetesen zsebpénzt is adhatunk neki, de sokkal egészségesebb – és olcsóbb is -, ha az általunk válogatott alapanyagokból készült uzsonnát viszi magával a suliba.)

Ilyenkor minden szülő első gondolata a szendvics – de mégis hogyan állítsuk össze minden nap olyat, hogy gyermekünk el is fogyassza? Van erre is néhány ötletünk! ????

Hogyan NE legyen unalmas a szendvics

Ha egyáltalán nincsen ötletünk, mivel dobhatnánk fel a gyermek uzsonnáját, érdemes az alapoknál elkezdeni. Ha a szendvicsek „belseje” hasonló is, mi lenne, ha a megszokott fehér kenyérszeletek, zsemle vagy kifli helyett valami mást választanánk? Lehet ez pirítós, hamburgerzsemle, magvas pékáru is – a lehetőségek száma szinte végtelen!

Következő lépés lehet, hogy mivel kenjük meg a kiválasztott alapunkat. Bár a vaj vagy margarin szokott lenni ilyenkor a legnépszerűbb választás, megéri számításba vennünk az egyéb alternatívákat is: válogathatunk a teavaj, a fűszervaj, a vajkrém, a szendvicskrém, a különböző ízű sajtkrémek, de akár a mogyoróvaj, a nutella, a lekvár és a dzsem között is – a gyerkőc garantáltan értékelni fogja a változatos finomságokat!

A felvágottak között is óriási a választék, úgyhogy nem muszáj megmaradnunk a parizer – szalámi – sonka – virsli kvartettnél. Néha-néha csempésszünk egy-egy szelet fasírtot, rántott husit vagy grillezett csirkemellet is a tízóraiba!

Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendben kulcsfontosságú szerepet játszanak a zöldségek és a gyümölcsök is. A zöldségszeletkéket magába a szendvicsbe, egy-egy gyümölcs szeletet pedig akár a szendvics mellé is kínálhatunk. Megfigyelhető, hogy ha nem kell pucolni és mini falatkákként csomagoljuk, akkor biztosan jobban fog fogyni!

Persze nem mindig van időnk reggelente – vagy akár előző este – az uzsonnásdoboz tartalmára ügyelni – ilyenkor akár egy-egy péksütemény is belefér. De ha esetleg szoktunk sütni édes vagy sós finomságokat, akkor a házi készítésű sütiből is csomagolhatunk a kicsiknek másnapra.

***

Ha pedig a Crocodile Creek bájos uzsonnás dobozaiba csomagolod a tízórait, biztosan élmény lesz a gyermek számára minden étkezés!

Mond el véleményed