Egyszerű süteményreceptek

Közelednek az ünnepek és biztosak vagyunk abban, hogy a legtöbb háztartásban már elkezdődött az ünnepi készülődés: előkerülnek a karácsonyi díszek, világítások, az éjjelek fő programja a titkos ajándékcsomagolás, na és persze felbukkanak a féltve-őrzött családi receptek is. A klasszikus mézeskalács szinte elengedhetetlen kelléke az ünnepeknek, ennek tésztája viszont kicsit nehezebb falat, főleg a kisebbek számára. Többek között ezért is hoztunk két  olyan süteményt, amiket a pici kezek is könnyedén elkészíthetnek, egészségesek, és viszonylag gyorsan kész is vannak!

Banános gesztenyegolyók

Hozzávalók

  • 1 db érett banán
  • 1 natúr gesztenyemassza
  • 2-3 marék zabpehely
  • karobpor, kakaópor, kókuszreszelék, darált mogyoró

Elkészítés

Az érett banánt hámozzuk meg és alaposan törjük át villával. Adjuk hozzá a “felolvasztott” gesztenyemasszát és jól dolgozzuk össze a két hozzávalót, végül keverjük bele a zabpelyhet. Ha elég érett a banán, édesítőre nem lesz szükség! (Ha mégis úgy érezzük, hogy kellene egy kis plusz, egy kevés nádcukrot vagy xilitet keverjünk az egyveleghez!). Fóliázzuk le és legalább egy éjszakára tegyük a hűtőbe, de az még jobb, ha 24 órát hagyjuk pihenni.

A pihenőidő után vegyük elő a masszánkat és formázzunk apró golyókat belőle, majd forgassuk bele őket a választott “feltétbe”, de simán készíthetünk többfélét is. Ha nagyon alkotó és türelmes kedvünkben vagyunk rejthetünk a golyók közepébe egy szem meggyet, mogyorót, vagy akár egy csokidarabkát is. A kész golyókat tegyük vissza a hűtőbe, majd néhány óra múlva szedjük elő őket és építsünk belőle piramist: ha úgy tetszik karácsonyfát!

A gyerekek imádni fogják a maszatolást, villa helyett engedhetjük nekik a saját kis kezük használatát, az építés pedig garantáltan a legjobb rész lesz! Ha még fokozni akarjuk a díszítést: fogpiszkálókra helyezett müzlivel, mályvacukorral díszíthetjük a golyó-fát!

Csokis keksz

Hozzávalók

  • 3 tábla étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 18 dkg nádcukor
  • néhány csepp vanília aroma
  • 30 dkg tönköly-, vagy szénhidrátcsökkentett liszt
  • 3 ek kakaó-, vagy karobpor

Elkészítés

2 tábla csokit törjünk kockákra, tegyük hozzá a vajat és óvatosan, kis  fokozaton olvasszuk össze őket. Amint megkaptuk az egyveleget, tegyük félre. Egy keverőtálban verjük habosra a tojásokat és a nádcukrot habosra keverjük és hozzáadjuk az olvasztott vajas-csokit és a vanília aromát is. Egy másik tálba keverjük össze a lisztet, a kakaót ( vagy karobot), és finoman adagolva keverjük hozzá a csokis masszához. Ha ezzel is megvagyunk 1 tábla csokit kockázzunk fel, és keverjük a tésztához, majd tegyük a masszát egy éjszakára pihenni a hűtőbe.

A kiadós pihentető után vegyük elő őket és formázzunk golyókat belőle, majd körülbelül 5 cm-es távolságban helyezzük el őket egy sütőpapírral kibélelt tepsin, és előmelegített sütőben 175 fokon süssük 9-11 percig. Sütés után a tepsiben hagyjuk pihenni őket, majd jöhet a díszítés: Készítsünk elő apró cukorszórást, színes “cukormázat” és hagyjuk a kicsiknek hogy saját fantáziájuk szerint díszítsék fel a süteményeket!

Ne feledjük, hogy az élvezet akkor az igazi, ha mi is beszállunk a kreatív folyamatokba is!

A konyhai sütés-főzés mindenkinek saját terepen a legkönnyebb: a Vintage konyhában minden gyerkőc szívesen készít majd karácsonyi lakomát!

Mond el véleményed