Nyakunkon a május, amikor is több kiemelt napot is ünneplünk: az anyák napját és a gyereknapot is. Természetesen nem csak jeles alkalmakkor van ok a lakás, vagy  a gyerekszoba dekorálására: egy kis újítás mindig jól jön! Aktuális blogunkban most olyan girland ötleteket hoztunk Neked, amelyeket könnyedén elkészíthetnek az egészen apró gyerekek is, néhány bonyolultabb darabot pedig kifejezetten a nagyobbaknak ajánlunk. A vágás-ragasztás, tekerés, díszítés pedig szuper, összetett program, így az egész család számára remek kikapcsolódás lehet a vidám füzérek barkácsolása! 

Amire szükség lesz:

 • színes lapok, kartonok
 • olló
 • ragasztó
 • fonal
 • zsinór
 • vonalzó
 • ceruza
 • körző
 • cérna
 • filc anyag
 1. Vidám zászlók
Forrás: Pinterest

Kezdjük a legegyszerűbb füzérekkel: vedd elő a színes lapokat, hajtsd ketté őket és egy vonalzó segítségével rajzolj rájuk egyforma háromszögeket, majd vágd ki őket. Készíts el minél több színben a formákat, így lesz igazán vidám a füzéred. Ha megvagy a geometriai formákkal jöhet a ragasztás: vedd elő a fonalat, “nyisd fel” a háromszögeket és ahogyan a képen is látható, ragaszd a közepükbe a zsinórt, mjad “csukd” vissza őket. ( Ennél a fázisnál is használj ragasztót, hogy később se nyíljanak szét a zászlóid!) A girland hosszúságát Te döntheted el, variáld a színes háromszögeket kedved szerint és amint megszáradt a ragasztó, neki is kezdhetsz a díszítésnek!

 1. Mókás kígyók
Forrás: Pinterest

Szintén a könnyebben elkészíthető girland fajták közé tartozik a “kígyó”. A színes papírokból hajtogass “harmonikát”, középen hajtsd ketté őket és a ragasztó segítségével illeszd össze a két végét, hogy egy félkör formát kapj. A félköröket – ahogyan az a képen látható, ellentétes irányban ragaszd össze, így kapsz majd egy füzért, amelyet száradás után már azonnal fel is aggathatsz a lakás különböző pontjaira! 

 1. Romantikus szívecskék
Forrás: Pinterest

Vegyél elő rózsaszín és piros lapokat, hajtsd őket ketté és rajzolj rájuk a hajtásnál egy “fél-szív” alakot, majd vágd ki őket. Cérnából vagy zsinórból vágj egyenlő hosszúságú darabokat és szintén hajtsd őket félbe. Jöhet a ragasztás: a kis szívecskéket a képen látható módon illeszd össze, és ragaszd bele a zsinórokat is. Ha elkészültél velük, nincs más dolgod, mint feldíszíteni velük a szobádat! A szívecskéket különböző méretben is elkészítheted, így még különlegesebb lesz majd a girlandod.

Más elrendezésben is felragaszthatod őket, így hosszú füzéreket kapsz majd:

Forrás: Pinterest
 1. Hőlégballonok
Forrás: Pinterest

E girland elkészítése már kicsit összetettebb feladat, ám közel sem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik! A színes lapokra körző segítségével rajzolj köröket (minden színes lapon ugyanolyan nagyságú kör legyen!), majd ollóval vágd ki őket. Ha elkészültél velük hajtsd őket ketté és egy ragasztó segítségével illessz össze különböző színű darabokat (legyen legalább négy szín, ha pedig igazán látványosat akarsz 6 “kört” ragassz össze) majd tedd őket félre. Vedd elő újra a lapokat és most egy “cserép” formát rajzolj rájuk, majd őket is vágd ki (célszerű párosával), egy guriga cérnából pedig vágj le 2-3 cm hosszú darabokat. ( Ha egyszerre szeretnéd letudni a rajzolást és a vágást, a körök után is megcsinálhatod ezt a fázist!) Most következik a trükkös rész: fogd meg a kis kosarakat és függőleges irányba ragassz rájuk két darab zsinórt, majd jöhet rá még egy kosár. Ha ezzel is megvagy  a már felszerelt cserepeidet egy kis darab papír segítségével ragaszd a hőlégballon tetejéhez. 

El is érkeztünk az utolsó fázishoz: jöhet a tű és a cérna! A kész kis formákat finoman szúrjuk át és a lyukon keresztül vezessük át rajta a cérnát. Addig ismételjük ezeket a mozdulatokat, amíg fel nem került az összes kis “lufi” a zsinórra, majd jöhet is a dekorálás!

Fontos: a kisebbeknek színes, puha papírlapot ajánlunk az elkészítéshez, mivel ezek sokkal könnyebben vághatók és a ragasztási idő rövidebb, a nagyobbak bátran használhatják a keményebb kartonokat! ( A felfűzésnél a lyukak elkészítéséhez ajánljuk a szikét!)

 1. Pomponok
Forrás: Pinterest
Forrás: Pinterest

Egy villára tekerjünk fel színes fonalakat, óvatosan kösd össze középen, majd egy olló segítségével finoman vágd őket körbe. A kapott kis pomponokat pedig tű és cérna segítségével egyszerűen fűzd össze, és már kész is van a girland!

Forrás: Pinterest
 1. Mozgalmas körök
Forrás: Pinterest

Filc anyagból vágj ki különböző nagyságú köröket és egy varrógép segítségével készíts belőlük füzért. ( A varráshoz mindenképp kérd felnőtt segítségét, ha pedig nincs ilyen eszköz a közelben ragasztópisztollyal, kis átfedéssel is könnyen összeillesztheted őket!)

Ha barkácsolósabb kedvedben vagy, mutatunk még egy verziót: 

Forrás: Pinterest

Az ötleteket inspirációnak hoztuk Neked, szinte bármit be lehet vetni a dekoráláshoz: festékeket, filctollakat, cikk-cakk ollót vagy épp csillámragasztót is! 

Mond el véleményed