madáretető

A madáretető tökéletes kiegészítője lehet udvarunknak, ha pedig nem kertes házban lakunk úgy az erkélyünket is merőben feldobják majd a vidám, színes csodák amelyekben nem csak a kis szárnyasok, hanem mi magunk is örömünket leljük majd. A kikapcsolódásra, a közös programokra mindig szakítani kell időt, és mi sem lehetne jobb móka és elfoglaltság annál, minthogy mi magunk készítjük el az etetőket úgy, hogy csemetéinket is bevonjuk a kreatív folyamatba!

A környezettudatosságra való nevelés már egészen kicsi kortól kiemelten fontos, hiszen a “megfelelő” szokások, cselekvések elsajátításával igazi kis környezetvédő palántákat nevelhetünk, akik például kérés nélkül gyűjtik szelektíven a hulladékot, egy-egy faültetésre is biztosan beneveznek majd, az pedig garantáltan nem fog az eszükbe jutni, hogy az utcán dobják el az általuk “termelt” szemetet!

Egy másik, roppant kreatív módja annak, hogy a fent említett szemléletre okítsuk őket az az, hogy megmutatjuk nekik hogyan lehet könnyedén, egyedi módon felhasználni a kukába szánt használt tárgyakat.

Cikkünkben most egy felettébb vonzó darab elkészítésére hoztunk példát, mondjuk is, hogy milyen eszközökre lesz szükség!

Konzerv etetők

Kellékek:

  • Egy vagy több üres konzervdoboz (megtisztítva, “éltelenítve”)
  • Üres flakon (megtisztítva)
  • Élénk festékek (lehetőleg zománc)
  • Színes zsinórok
  • Gombok
  • Szemek
  • Olló

Elkészítés:

A konzervek és a flakonok alapos megtisztítása utána készítsük elő a terepet a festéshez: újságpapírral borítsuk be a munkafelületet, vegyük elő a festékeket, az ecseteket, és szerelkezzünk fel erős gumikesztyűkkel is. Ha ezzel megvagyunk, válasszuk ki, hogy milyen “élőlényt” akarunk készíteni, és kezdjük el a minták felfestését. Minél bonyolultabbat választunk, annál több időt vesz igénybe az alkotás, hiszen a festéknek rétegenként jó néhány órán át száradnia kell. ( Javasoljuk, hogy ebben az esetben a “színezést” főként a felnőtt végezze, hiszen a gyerekek gyakran óvatlanok, és senkinek nem hiányzik egy tetőtől-talpig festékes konyha, sem pedig egy lúrkó 🙂 ) Ha kellő ideig hagytuk pihenni kreálmányunkat jöhet is az igazán élvezetes rész: a díszítés,- így válik igazán elevenné az etető! Az érzékszervekhez használjunk bátran már előre legyártott szemeket, gombokat, végtagoknak pedig jöhetnek a zsinórók és akár kisebb fakockák is a szárnyakat pedig a flakonból vágjuk ki, – gyermekünk imádni fog arcot adni az új “játékának”!

Nem maradt más hátra, mint hogy feltöltsük élelemmel az etetőnket, és egy jól látható helyre helyezzük is el bátran: utána már csak várnunk kell az első látogatók érkezésére!

Kép forrása: Pinterest

Mond el véleményed