Adventi kalendárium

Hamarosan beköszönt az adventi időszak, és nincs is jobb program annál, minthogy gyermekeinkkel közösen készítsük el az adventi naptárat, amely igazán izgalmassá és egyben különlegessé is teszi a karácsonyi visszaszámlálást, – kicsik és nagyok egyaránt élvezik majd a közös alkotást!

Célszerű nem túl bonyolulttá tenni a “kézműves foglalkozást”, hiszen a cél az, hogy mindenki örömét lelje benne, ne vegyük hát el a kedvüket bonyolult, a kisebbek számára nehéz kivitelezésű folyamatokkal. ( Gondolunk itt például arra, hogy bár a ragasztópisztoly használata rendkívül vonzó a gyermekek számára, nagyon veszélyes is lehet, és ha nem engedjük meg, hogy használják ők is az eszközt, az könnyen csalódást okozhat, a filc anyagokat pedig roppant nehéz vágni.)

Amire szükség lesz:

  • 24 db keményebb “papírtasak”
  • 24 db csipesz (lehetőleg fa)
  • színespapír
  • filctollak
  • színesceruzák
  • olló
  • ragasztó
  • zsinór
  • egyéb kiegészítők: szemek, “fa-díszek”, csillámpor, flitterek
  • KREATIVITÁS

Elkészítés:

Maga az elkészítés nem egy roppant bonyolult folyamat: fel kell díszíteni az apró zsákokat. Mutathatunk a csemetéknek képeket inspiráció gyanánt, de hagyhatjuk szimplán szárnyalni a képzeletüket, – csak a fantázia szabhat határt! 

Ha aprólékosabbak szeretnénk lenni, akkor előre kiválaszthatjuk a mintát: vegyünk például egy rénszarvast!

A színes papírokból válasszuk ki a tetsző árnyalatot, és rajzoljuk fel rá a “tartozékokat” ( agancsokat, szemeket, orrot) majd vágjuk ki őket. Ezután már nincs más dolgunk, csak felragasztani a tasak kívánt pontjaira őket, és már kész is a naptárunk egy eleme!

Az általunk felsorolt eszközök segítségével számtalan variáció készülhet: a gyerekek imádni fogják, hogy szabadon színezhetnek, csillámporozhatnak és ragaszthatnak fel különböző játékos elemeket a táskákra, ha akarjuk, számokkal is elláthatjuk majd ezeket!

Ha elkészültek a zsákok, nem maradt más hátra, mint megtölteni őket apróságokkal. Ebbe a folyamatba természetesen ne vonjuk be a lurkókat, hiszen ha látják az ajándékokat oda lesz a meglepetés ereje és varázsa!

A felhelyezés

Tagadhatatlan, hogy a gyerekek természetüknél fogva nagyon kíváncsiak, és biztosak lehetünk abban, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy kibonthassák a naptár összes elemét. (Tisztelet a hidegvérű, türelmes emberpalántáknak.) Válasszunk tehát számukra “elérhetetlen” helyet, például a lakásban található csöveket vagy függönykarnist, és egy zsinór, valamint a csipeszek segítségével applikáljuk fel őket jó magasra. 

A barkácsolást kedvelő szülők és nagyszülők készíthetnek tartót is a borítékok számára, nekik is csupán a fantáziájukra van szükségük!

Mókásabb és egyúttal élménygazdagabb programot is csinálhatunk: minden zsákot más-más helyre rejtünk el, és egy térképet adunk a megtaláláshoz! A gyerkőcök garantáltan imádni fogják a vadászatot, a szülőknek pedig azt ajánljuk, hogy naponta rejtsék el az ajándékokat, mert könnyen megeshet, hogy a gyerek darabokra szedi majd a lakást azért, hogy mindet megkaparinthassa! Egy szellemes kis mesét is keríthetünk a játékhoz: az angyalka minden nap csak egy ajándékot tesz egy zsákba, és csak akkor, ha látja, hogy nagyon jól viselkedett a kicsi, – így könnyen kikerülhetjük a ház felforgatását. 

A “bontás szabálya”

Sok szempontból pompás dolog az adventi naptár: a zsákok kibontásának időpontját mi határozzuk meg: lehet reggeli jutalom, ha szófogadóan ment a lefekvés, vagy esti ajándék a nap végén,- csak tőlünk függ a rendszer felállítása!

Inspirációs válogatás

Végül, de nem utolsó sorban hoztunk egy képválogatást inspiráció gyanánt, – mi alig tudtunk választani!

Kép forrása: Pinterest

Kép forrása: Pinterest

Kép forrása: Pinterest

Kép forrása: Pinterest

Kép forrása: Pinterest

Akár nálunk is beszerezhetitek a díszítéshez szükséges filctollakat és zsírkrétákat:

12 színű filctoll készlet

Duplavégű filctoll készlet

Ergonomikus filctoll készlet

Csillámtoll készlet

Neon zsírkréta

Mond el véleményed