Szőke Melinda fejlesztőpedagógus eheti ajánlása

2017-03-27 | Szőke Melinda | Hozzászólások ()

MonPetitArt – 12 mese óriás színező

A finommozgás fejlesztése, a színezés nagyon fontos az írás, főleg a szépírás miatt. A fiúk általában ezt a tevékenységet igyekeznek elkerülni. J A kedvenc meséken keresztül talán őket is könnyebb elültetni egy ilyen tevékenységhez. Mivel a kisebb gyerekek még nehezen koordinálják, szabályozzák a finomabb mozdulataikat, ezért kifejezetten előnyös, hogy nagyobb méretű játékról beszélünk.

Természetesen mint minden játékot, amit a Provida forgalmaz, ez is több célúan használható. A meséket el lehet mesélni, megpróbálhat a gyerek is mesélni először csak a képről, majd akár a mesét is elmondhatja (nagycsoport környékén). Ez a tevékenység jól fejleszti a beszédkészséget, bővíti a gyerekek szókincsét, és a fantáziájára, kreativitására is jó hatással van.

Lilliputiens – Világjáró kocka puzzle

Ez egy szuper játék, ami szintén nem műanyag, és ez nagy előnye. J A pici 1-1,5 éves gyerekkel is jászható toronyépítésnek. Úgyis mindenki azt figyeli, hogy hány kockából épít tornyot. Mivel kis képek vannak minden oldalán, jó a beszéd indítás támogatására, akár a fejlesztések során is. Nagyobbacska, már beszélő ovisoknak mesét lehet mondani. Akár úgy, hogy ő kirak egy sort, és mi meséljük, akár úgy, hogy mi mondjuk a mesét, a kicsinek pedig meg kell keresni a kockát hozzá. Nagycsoportosokkal, akár kisiskolásokkal a kreativitás, fantázia fejlesztésére tökéletes. Mi szoktunk játszani olyat, hogy én pakolom a kockát, a gyerekek pedig felváltva (vagy akár egy gyerek) mondja a történetet, ami eszébe jut. Az iskolás gyerekeim már „nem adják olcsón” a dolgot. Ők kiharcolták azt a verziót, hogy ők tesznek egy kockát, akkor én mesélek, a következő kockát én fordítom és ők mesélnek. Ugyan csak 6 kocka van, de mivel mindegyiknek 6 oldala van, és” a hátsó előre fut”, gyakorlatilag akkor van vége a mesének, ha akarjuk. J

Csapd a ritmust társasjáték

Általában a kicsi gyerekeknek tudunk millió játékot ajánlani. A nagyobbacska gyerekekkel (8-10 év felett) gondban vagyunk, különösen, ha nem akarunk nagyon drága ajándékot. Nekem gondot okoz a barátnők nagy gyerekeinek a vásárlás, hogy hasznos is, és vicces is legyen, na meg a gyerek se unja. Ez a játék ilyen. A saját gyerekeim kedvence a We will rock you a Queentől. Ezért aztán nagyon örültem ennek a játéknak. A ritmus, amit tapsolni kell, ez a szám, közben mindenféle vicces kézjeleket kell mutatni. Sok a váltás benne, ezért nagyon kell figyelni. Nemcsak a jelek, a szerepek is változnak. Még a felnőtteknek is élvezetes, vicces csapatjáték. Ha a gyerekhez jönnek a haverok, szülinapi/szilveszteri bulit szervezünk, tökéletes partyjáték. Amellett, hogy vicces, hasznos is. Fejleszti a gyorsaságot, figyelmet, reakció időt, és a különböző irányokból érkező információk összerendezését. Kifejezetten ajánlott kicsit figyelmetlen, esetleg tanulási zavarral/nehézséggel élő kiskamaszoknak. J

 

Vilac – Touche+loto (tapogatós J)

Ez a játék nagy kedvenc a FejlesztőHázban. A gyerekek és a kollégák is harcolnak érte. Minőségi, gyönyörű kivitelezésű, akár a lányok, akár a fiúk megtalálják a nekik való formákat. Amellett, hogy az érzékelésüket, kép-forma egyeztetésüket fejleszti, tanulnak is. Tanulnak a zöldségekről, időjárásról, járművekről. Lehet kevés, és teljes elemszámmal is játszani, vagyis ismét találtunk egy olyan játékot, amit a kistesó és a nagy is tud együtt játszani. Ahogy mi a leggyakrabban játsszuk, a picikkel, kivesznek egy formát és meg kell keresni a párját a képen. Vagy kirakjuk a kártyákat, és amit a gyerek a kezébe fogott formát, azt kell megmutatnia a kártyán. A nagyobbakkal lehet nehezíteni, mindenki kap egy-egy kört, azokat a formákat kell gyűjtenie. Előre meghatározza, hogy melyiket szeretné megkeresni, és addig keresgél a dobozba, amíg meg nem találja. Még egyel nehezebb szint, ha mindezt időre teszi. Ez egy olyan típusú játék, ami gyakorlatilag bárki tud használni, még akár a vak, vagy gyengénlátó gyerekek is.

Lilliputiens – Piroska és a farkas

Ez a társasjáték azért nagyon jó, már kisebb gyerekeknek is, mert nem egymás, hanem a farkas ellen „harcolnak”. A kudarctűrő képességük ebben a korban, még nem teljesen kifejlett. Itt együtt kell működni, hogy Piroska és a vadász nyerjen. A szabálytudat kialakulásában nagy szerepe van a társasjátékoknak, megtanulnak várni, szerepet váltani, nem változtatni a szabályokat a saját ötleteiknek megfelelően. Mivel nem igényel tudást a gyerek részéről, ezért nagyon jó a társasjáték mint játéktípus bevezetésére. Itt a szerencsén múlik a siker, ezért a gyerekek könnyebben elfogadják, ha mégsem nyernek, mint egy olyan helyzetben, ahol rajtuk múlik a siker (pl. elég gyorsan észreveszi-e a különbséget).

Dobble Star Wars

Én biztosan ezt veszem karácsonyra az egyik fiamnak. Két dolog miatt is, mert imádja a double játékot, és mert a starwars-ot is imádja. Minden kisfiúnak tetszik a starwars, függetlenül attól, hogy látta-e, vagy tudja-e, hogy miről beszél. Ha már ezt a „brand-et” választjuk, töltsük ki hasznos tartalommal. Ez a játék egy nagyon jó párosítás. 4 éves kortól már nagyon jól játszható. Gyors, akár utazás közben is használható, nem igényel hosszú előkészületet. Mivel hamar véget ér, ezért nem unják meg. Fejleszti a megfigyelőképességet, a gyorsaságot, és ami egy fontos szempont az iskolaérettség szempontjából a kudarctűrő képességet. Különösen azért, mert ebben a játékban azzal találkoznak, hogy valakinek a képességei jobbak, mint az enyém, vagy pont fordítva, jobb vagyok másoknál. Ez egy jó lehetőséget biztosít arra, hogy beszélgessünk a témáról a gyerekkel, miszerint különbözőek vagyunk, mindenki másban jó. 
;