Szőke Melinda fejlesztőpedagógus eheti ajánlása

2017-03-20 | Szőke Melinda | Hozzászólások ()

Lottocolor – Nagyon jópofa szín és formaegyeztető, amiből vicces dolgok is kijönnek. Segíti a színek és formák tanulását. Remek társasjáték, nem kell feltétlenül versenyezni, ezért jó buli lehet a többgyerekes családokban is. Emellett nagyon vicces, hiszen szándékosan lehet cserélgetni a fejeket. Nagyobbacska gyerekkel az alaplapok segítésével különböző történeteket lehet elmesélni, amik kifejezetten fejlesztik a fantáziát, a kreativitást és a beszédkészséget.

Állatos domino (Avenue Mandarine)

Végre egy játék, ami nem a klasszikus állatot az állattal párosító dominó. Szuper ötlet, hogy az állatot a kültakarójával kell egyeztetni. Amellett, hogy a finommozgást, azonosság-különbség felismerését fejleszti, új ismereteket is ad. A játékot beszéd indításra is lehet használni, mert az állathangok használata (rövidségük, egyszerűségük miatt) támogatja a gyerekek beszédfejlődését.

MonPetitArt – 12 görög mítosz

Ez a könyv nagyon jó a nagyobbacska gyerekeknek. Eddig már sok játékról beszéltünk, de a 8 év körüli és idősebb gyerekeknek legyen az fiú, vagy lány, nehéz ajándékot választani. Ha valami olyat akarunk választani, ami „értelmes” és egyedül elfoglalja magát, ezek a könyvek kifejezetten ajánlottak. A könyv tartalma illeszkedik pl. az 5 osztályos történelemhez, ahol a gyerekek a görögöket tanulják. Illetve kiszínezve önálló könyvként működik, amiért a későbbiekben akár irodalom órán is lehet plusz pontot kapni. J A képek részletesek, aprólékosan kidolgozottak, ezért nincs olyan érzése a gyereknek, hogy a piciknek való tevékenységet folytat. Én magam is szívesen színezek, és kifejezetten kedvet kaptam ehhez a könyvhöz. Ezt a könyvet inkább lányoknak ajánlom, de a választékban (pl. városos) van fiúknak való is.

Puzzle Magnet (Lilluputiens) – Az első, ami leginkább megtetszett a játékban, az a praktikum. Végre egy kirakó, aminek nem hullanak ezer felé a darabjai. Képenként összeilleszthető a mágnesessége miatt, és egyben marad. Az, hogy egy kis fiókba rejthető az alaplap és a puzzle darabok, leginkább a lányaim figyelmét keltették fel. A fiúk inkább az autóikat és a kincseket pakolták bele. A ferde háttér, és a négyzetek megkönnyítik a gyerekek tájékozódását a síkban, segítik a kirakást. Mivel a kirakó vékony darabokból van, és a rendelkezésre álló négyzetben épp elfér, nagyon pontos illesztés mellett, plusz 16db-ból áll, inkább 3-4 éves kortól ajánlanám. Az pedig külön tetszik, hogy a minta lap feladatlapként is használható.

Concept – Szuper asszociációs, kitalálós játék, amit a nagyobb gyerekekkel kb. 8 éves kortól lehet játszani, és a felnőttek is kifejezetten élvezik. Nagyon jó játék ha összejön a baráti társaság, a gyerekek játszanak, és a felnőttek is szeretnének szórakozni. 8-9 éves gyerekeknek már elég sok területen megvannak az ismereteik a játékhoz, de ők még válogatva kaphatják a feladatot. 10-12 éves kortól már szórakoztatóan lehet játszani a kölykökkel. Zseniális tulajdonsága, hogy nem kell hozzá rajztudás, nem kell mutogatni. A táblán rajzok vannak, amire a bábukat, kockákat elhelyezzük. Ezzel terelve a csapatot a megfelelő feladvány irányába. Persze ez elég erős asszociációs készséget igényel mindkét fél részéről. J Ez egy olyan játék, amikből évek múltán is sztorizgathatunk. Ki mit értett félre, mire gondolt, mire nem. Bátran ajánlom felnőtteknek is ajándékba, bulik programjaként is.

Babaház – A kislányok legnagyobb öröme, de a fiúk is szívesen játszanak vele. A gyerekek amint elkezdenek beszélni, azonnal elkezdik a felnőtteket utánozni. Ezzel a játékkal ezt tökéletesen megtehetik. Egy teljes házat kapnak berendezve, ráadásul utaztatható méretben. Nálunk rendszeresen azon állt a bál, hogy a nagyihoz, az unokatesóhoz, a barátnőhöz miért nem viheti el a kedvenc babaházát. Hát, mert elfoglalta volna a fél kocsit. J A szerepjáték nagyon fontos mérföldkő a gyerekek életében, méltánytalanul kevés hangsúlyt kap, pedig már a 1,5 éves gyerektől elvárjuk, hogy etesse a babát, tankolja az autót, rakjon szenet a gőzmozdonyba, stb. Szóval használjátok bátran, és a kis hercegnők is elégedettek lesznek, hogy végre vihetik magukkal a kedvenc játékot. 




;