Szőke Melinda fejlesztőpedagógus eheti ajánlása

2017-03-13 | Szőke Melinda | Hozzászólások ()

Jef kutyus piramis (Liliputiens)                

Ez a játék, amellett, hogy papírból van, tehát egyáltalán nem balesetveszélyes, remekül fejleszti a szem-kéz koordinációt. A gyerekek tanulhatják vele a kisebb-nagyobb fogalmát, még ha nem is feltétlenül tudatosan, megnevezve. Nagyon jó ötletnek tartom, hogy a játék minden oldala másra ad lehetőséget. Az egyik oldalon magát a kutyát kell összerakni, a másik oldalon a tűzoltó autó létráján mennek fel az állatok. (Nekem személy szerint ez tetszett a legjobban.) De akár házsort is lehet építeni, és kitalálni, hogy melyikben ki lakik. Ezt a játékot is már egészen pici, 1 év körüli babákkal lehet játszani, a fantáziát használva, pedig a nagytesókkal lehet szerepjátékot játszani.

Kert komplex felfedező fából (Vilac)

Ezt a játékot olyan családoknak is ajánlom, ahol kis korkülönbséggel jöttek a testvérek. Sokszor problémát jelent, hogy a míg a nagyobbal játszom, addig a kicsi állandóan bele akar nyúlni a játékba. Ezzel a felfedezővel a kicsit is lefoglalhatjuk, amíg pörgeti a gyümölcsöket, a naggyal pedig tanulhatjuk a számokat. Ezzel a játékkal a mennyiségfogalom kialakítását segítjük. A gyerekek nem csak mint egy mondókát tudják a számolást, hanem valós mennyiségeket is elsajátítanak. Az 5-ös számkör az, amit a nagycsoport elejére várunk el a gyerekektől. Azért is jó ebben a számkörben számolni, mert akár az ujjacskák is mindig kéznél vannak. A Vilac játéka azért jó, mert a finommozgást is fejleszti, ahogy a gyümölcsöt, gyöngyöt a fából készült rúdra felfűzik.

Textilnyomda (Aladine)

Hamarosan itt a karácsony. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy milyen ajándékot lehet adni a 10 évet már betöltött unokatesóknak, barátoknak. Ez a játék ajándéknak is tökéletes, mert fiúk és lányok is megtalálják a számukra megfelelő motívumot. Mostanában nagyon divatosak a kézzel készített ruhák, illetve minden, ami egyedi. Az Aladine nyomdáival minden, ami textil egyedi arculatot kaphat, a tulajdonosuk ízlésének megfelelően. Plusz egyedi ajándék készíthető velük a rokonoknak. A gyerekek maguk is díszíthetik a pólót, pulcsit. Vidám, névre szóló ajándékot „barkácsolhatunk”. A gyerekek kiélhetik kreativitásukat, és művészi hajlamukat.
;