Szőke Melinda fejlesztőpedagógus eheti ajánlása

2017-02-27 | Szőke Melinda | Hozzászólások ()

Bemutatkozás:

Szőke Melinda vagyok, a Dél-pesti FejlesztőHáz vezetője. Lassan 20 éve foglalkozom elsősorban sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztésével, több mint 10 éve pedig kifejezetten a korai fejlesztéssel. Amellett, hogy mozgássérült, autizmussal élő gyerekeket fejlesztek, vezetem a vállalkozást, 4 gyereket is nevelek otthon. Ezekből adódóan is fontosnak tartom, hogy a szülők tudják, hogy melyik játékkal miért játszanak a gyerekeikkel, emellett megtanítsák őket az önálló játékra is. Persze ehhez kellenek a minőségi, strapabíró és gyerekbarát játékok is. Ezért is örültem meg a lehetőségnek, hogy leírhatom, hogy az általam bemutatott játékokat miért ajánlom, és milyen képességeit fejlesztik a gyerekeknek. Mindegyik játékot kipróbáltuk a saját gyerekimmel, akik jelenleg a bölcsődés, óvodás, alsó illetve felső tagozatot is képviselik.

Rókás – A Genius sorozat szuper játéka, aminek a célja, hogy már egészen kicsi gyerekek is tudjanak játszani vele. Ez a horgász játék is egészen korai életkorban 10-12 hónaposan is használható. A gyerekek „feladata” ekkor még az, hogy kivegye a halakat. Ezzel fejlesztve a finommozgását. A nagyobbacska 2,5-3 évesek már a rókát fogva próbálkozhatnak a horgászattal. Ez a tevékenység jót tesz a szem-kéz koordinációnak a célzómozgást és a finom mozgásirányítást is fejleszti. 4 éves kor körül pedig remekül lehet a memória játék részét is használni. Nekem különösen az tetszett meg benne, hogy nem a „klasszikus” állatos, növényes, formás képeket kell párosítani, hanem érzelmeket. Ez a memória és a megfigyelőképesség fejlesztése mellett lehetőséget ad arra, hogy beszélgessünk a gyerekkel a jóról, rosszról, huncutságról. A fejlődés állomásaiban ezek az ismeretek is fontosak. 
Tökéletes családi játék. A saját gyerekeim (2,5-10 éves kor között) remekül tudtak vele együtt játszani, akár mind a 4-en egyszerre. J

A FejlesztőHázban ezt a játékot iskolaelőkészítő csoportban, Ayres terápián és autizmussal élő gyerekek fejlesztésében is használjuk.

 

MonPetitArt – 6 éves kortól már jól játszható a játék. Rögtön az egyik kedvencünk lett. Egyrészt a gyönyörű grafikája miatt, ami a gyerekek „szépérzékére” is jótékonyan hat. Pozitívuma még, hogy a felnőtt számára is élvezhető a játék. Valós kölcsönös játék alakul ki, mert az ábrák komplexek, színesek, és cselesen hasonlóak, ezért aztán kihívás a szülőnek is, hogy a nagyobbacska gyerekeket tényleg le tudja-e győzni. A képek önmagukban is használhatók szókincsbővítésre, mondatalkotásra, egymás mellé pakolgatva pedig remek történeteket lehet kitalálni hozzá.

Tanulásban akadályozott gyerekekkel, siketekkel, magasan funkcionáló autizmussal élő gyerekekkel és a logopédiai fejlesztésben is jól használható.

Karácsonyi babanyomda és a többi.  A legkisebbek kedvence. Minél kisebb egy gyerek, annál nehezebben irányítja még a finom mozgásait. Akár az 1-2 éves gyerek is szívesen ábrázolna valamit, pláne ha van nagyobb tesó, de még nem feltétlenül sikerül. A kis babakezekre kialakított nyomdát viszont ők is jól tudják kezelni, és hihetetlen örömmel tölti el, hogy sikerült valamit létrehoznia. Az én legkisebbem is nyomdázáskor csak azt hajtogatja, hogy „jajzol” (rajzol). Ugyanennek a korosztálynak már nyugodtan adhatunk zsírkrétát is. Imádnak firkálni. Érdemes a földre egy nagy csomagoló papírt ragasztani, ott nem gond, ha lendületesebben firkál. A törhetetlen kréta nagy találmány, és nagy élmény a kicsiknek (nálunk legalábbis), hogy különböző állatok vannak a kréta végén. Rögtön az állathangokat is lehet gyakorolni. Mivel a kréta nem olyan vastag, ezért inkább a 2-2,5 éves korosztálynak ajánlanám. Hamarosan itt a karácsony, elkezdhetjük készíteni a babákkal az ajándékokat. A nagyik és a rokonság biztosan odalesz érte. 
;