Rumini a Fényvizeken (levélregény)

2014-01-15 | Gadanecz Éva | Hozzászólások ()

Rumini a Fényvizeken

Megint Berg Judit.  Az IBBY-díjas írónőt egészen biztosan kitüntetnék maguk a gyerekek is,  hiszen  Rumini, a bátor és furfangos kisegér- hajósinas  pillanatok alatt belopja magát a szívükbe. De a szülők is hálásak - nagy dolog, ha egy könyv versenyre tud kelni a tévé pörgő csábításával. Márpedig a Rumini ezt is tudja. Méghozzá több köteten keresztül, a legújabbal épp most.

 Igazi családi mese ez a sorozat. 6-12 éves korig ajánlja a kiadó, de ovis kisfiam már második éve követeli a tengeri egérkalandokat estéréről estére, sőt  férjem sem szívesen hagy ki egy részt sem.  Persze  leginkább  valóban a kiskamaszoknak szól, akiknek önálló olvasóként  biztos, hogy maradandó élményt jelent. Engem leginkább  az a nyelvi leleményesség és humor fog meg a kötetekben, ami  a gyermekének mesélő felnőtt számára is irodalmi élménnyé teszi az estimesélést.  Gyerekeimmel együtt nagy szójáték barátok vagyunk, így különösen szeretjük ízlelgetni a történet helyszíneinek, szereplőinek nevét. ( Kapucsinusok szigetének szerzetesei (pl.Mokka ), a pityókások  népének kedves Kis Üstije vagy Bölcs Demizsonja, Doppler Tóni nevű denevér, Naftalin Rufus, az öreg mókusmágus, stb……….)

Bevallom, az első kötet olvasásakor elkezdett bennem motoszkálni a félsz: ha már ilyen korán megszokják a gyerkőceim, hogy ennyire gyors tempójú, fordulatos, kalandos mesét olvasunk, hogy fognak ezekután fogadni bármit, ami líraibb, lassabb, bensőségesebb? De azóta már megnyugtató választ kaptam tőlük. Pont ugyanúgy, mint a  Rumini előtt. Csak éppen megtanuljuk ezt is, azt is élvezni, mindegyiket a maga erényeiért.

Eddig megjelent kötetek a Pagony kiadásában:

Rumini

Rumini Zúzmaragyarmaton

Rumini és a négy jogar

Rumini datolyaparton

 

valamint Galléros Fecó naplója, Rumini Ferrit-szigeten (színdarab),  és legfrissebben: Rumini a Fényvizeken (levélregény)

 

 
;